keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Linssilude

 "Sitä oltiin taas lehteenkin päästy!" aloitti entinen työkaveri, kun soitti minulle työasiassa. "Miten niin, taas, enhän mie oo ollu viimeksi kuin... 2016 lehdessä?" Vastaus kuului, että eipä sitä kovin moni niinkään usein ole...

Jep. Miellän itseni enemmänkin kuvaajaksi kuin kuvattavaksi, olivatpa olosuhteet mitkä ja millaiset hyvänsä. Kaksoisleuka ja niin pois päin 😛 Kuvaan kameralla, kännykällä ja sanoilla. Sanoilla kirjallisesti paremmin kuin suullisesti. Osaan kuitenkin tarvittaessa vakuuttaa myös suullisesti. Kun vain maltan miettiä, mitä suustani päästän. Ja kun minun annetaan miettiä eikä harhauteta muihin ajatuksiin puhumalla päälle. Minä osaan malttaa, ja kun maltan, osaan!

Miksi sitten olen ollut näinkin useasti lehdessä? Ja nimenomaan maakuntalehdessä? Ensimmäiseen kysymykseen on helppo vastata: liikun paljon yleisillä paikoilla ja jos minulta kysytään jotain, vastaan. Tuon mielelläni mielipiteeni julki. Osaan myös tarvittaessa perustella ne. Ja hyvin. Välillä saatan miettiä jälkikäteen, mitä suustani tulinkaan päästelleeksi, mutta onneksi nämä toimittajat ovat ammattilaisia ja osaavat sensuroida sieltä turhat löpinät pois ja jättää ydinsanoman. 

Siihen en kyllä osaa vastata, miksi olen ollut niin "usein" lainattavana ja kuvattavana juuri maakuntalehdessämme Karjalaisessa enkä esim. paikallistakin paikallisemmassa Karjalan Heilissä - joka on vuosikausia ollut ja on edelleenkin mainio lehti (ainakin jos heittää välissä nykyään väkisin tulevan yläilmoihin liittyvän läpyskän heti avaamatta paperinkeräykseen kulkematta asunnon kautta). Usein siinä tuntuu olevan jopa enemmän luettavaa kuin Karjalaisessa... Tuleva Itäsuomalainen (nykyinen Viikko Pohjois-Karjala) ja Vaarojen Sanomat taas - noh, pieni levikki, ja toisaalta taas en ehkä kuitenkaan niin paljon liiku missään, missä heidän toimittajiinsa voisi törmätä. Vaikka lähes kuukausittain juukailuakin harrastan. 

Eli sitten vaan suunnittelemaan seuraavaa linssiluteena oloa. Vuonna 2016 jutun aiheena oli tukin uitto, viime viikonloppuna patsaat ja muistomerkit. Seuraava meikäläisen patsastelu tulisi siis loogisesti olla vuonna 2032 ja minkäs tiimoilta? Mitä tapahtuu vuonna 2032? Onko silloin edes lehteä, jossa paistatella? Täytyykö minun etsiä joku uusi paikka auringossa? Hmm...

keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Muutos

Mitä minä tarvitsen? Mikä minulle on parasta juuri nyt? Mikä minulle tekee hyvää? Mitä minä haluan?

Ajattelutapani on muuttunut, havahduin tänään. Moni sanoisi, että väärään suuntaan, mutta kun kyseessä olen minä - suunta on oikea, uskokaa pois. 

Aiemmin olen aina ajatellut ensin muita ja sitten, jos edes sitten, itseäni. Kliseisesti elämä on opettanut. Haastavaa tämän uuden ajattelutavan kanssa on edelleen aika ajoin, mutta esimerkiksi tänään puhuttuani Virallisen henkilön kanssa jalkani veivät minut automaattisesti kantakahvilaani paikkaamaan väliin jääneen iltapäiväkahvin aiheuttaman kofeiinipuutoksen. Sieltä lähdin pirteämpänä kohti polkupyörääni, kunnes hoksasin pyörälle jo saavuttuani, että ei minulla oikeasti ole mikään kiire. Mihinkään. 

Mikä minulle juuri nyt tekisi hyvää? Mikä tuntuisi hyvältä? Mitä voisin tehdä, syödä tai juoda? Onko loppujen lopuksi pakko tehdä mitään? Miten voisin välttää kaikenlaisen vapaa-ajalla tekemisen ja suorittamisen? Hetken kaupungilla hortoilun jälkeen olin saanut vastaukseni. Harmaat aivosoluni olivat suorastaan läväyttäneet vastauksen päin näköäni kesäisen auringonpaisteen motivoimana. Ne olivat suorastaan kirkuneet minulle, mikä tekee hyvää. Mitä tarvitsen juuri nyt. Monet tekijät yrittivät lyödä kapuloita rattaisiin sen minkä ehtivät, mutta lopulta pääsin valmiin pöydän ääreen. Ah, kuinka rentoa - ja juuri sitä, mitä nyt, juuri tällä hetkellä, tarvitsen. 


Sattumalta tapasin myös siskontyttöni eikä sekään yhtään hullumpaa ollut, mukava kahdenkeskinen rupatteluhetki 😄

sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Omien teiden kulkija

Olen aina kulkenut hieman omia polkujani. Joskus se tekee hyvää, joskus ehkä asiat turhan hankaliksi. Yleisesti ottaen kuitenkin lopputulos on ensin mainittu. 

Itsepäinen tai omatahtoinen, kumpi nyt positiivisemmalta kuulostaakaan - sitä olen ollut koko ikäni. Se on synnynnäinen ominaisuus, osa temperamenttiani. Kun päätän tehdä jotain jollain tavalla, se myös tehdään mahdollisuuksien rajoissa - toki olen ensin analysoinut, mikä tapa minulla toimii. Kun päätän, että jokin asia on jollain lailla, osaan käyttää sellaista äänensävyä, että voin kuulostaa jopa jyrältä - siskoni sanoin "Miten sinä saat tuon kuulostamaan siltä, että se on yksi ja ainut totuus?". Eikä hän sanonut sitä käsittääkseni hyvässä mielessä. Eikä hän ole ainut, joka asiasta on maininnut - mutta onneksi kuitenkin mainitsijat ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

En pidä komentelusta; asiat sujuvat vallan supsikkaasti, kun minua osaa käsitellä (aivan, kuten dog handleri 😆), mutta huolimatta siitä, että äänensävy olisi väärä, hoidan kyllä mahdollisuuksieni rajoissa mitä hoitaa pitää. Toisaalta taas, mikä pahempaa ja ehkä itselleni jopa tuhoisampaa, en pidä siitä, että minun pitää kertoa toisille mitä tehdä. Neuvon kyllä mielelläni osaamassani asiassa, mutta en komenna - edellyttäen, että neuvon saajakin on oikealla asenteella liikenteessä. Jos joudun ottamaan tiukan linjan jonkun asian saattamiseksi loppuun, saatan harmitella sitä pari päivää ja vielä vuosia myöhemminkin ykskaks muistaa, että "kuulostin mielestäni tylyltä, mutta se peli oli pakko viheltää poikki tai siihen olisi kulunut kaikkien aikaa ja hermoja vielä ties kuinka kauan". 

Kun parikymppisenä olimme Outward Boundilla luokkamme kanssa, oli tehtävänä kiivetä narun varassa alas sateen liukastuttamaa kalliota - ja minulla oli kumikengät jalassa. Joukossamme oli olosuhteiden vuoksi innokkaita ja vähemmän innokkaita, mutta suurin osa kuitenkin lähti laskeutumaan. Minä kieltäydyin heti kättelyssä miettimättä, miltä se muiden silmissä näyttää. Minun vanavedessäni toinenkin opiskelija kieltäytyi. Ohjaaja kiitteli rohkeudesta, monella ryhmäpaine moisessa tilanteessa pistää tekemään sellaista, mitä ei halua. Jälkikäteen kuulin toiselta kieltäytyneeltä (miespuoliselta) opiskelijalta, että ellen olisi kieltäytynyt laskeutumisesta, hän ei varmaan olisi uskaltanut kieltäytyä ainoana. 

Sählykauden päättäjäisiimme nyt toukokuussa valikoitui lajeiksi terassit ja lasersota. Osallistuin terasseille, mutta jätin välissä olevan lasersodan pois valikoimastani hetken asiaa pohdittuani. Myöhemmin illalla kuunneltuani millaista lasersodassa oli ollut, totesin mielessäni, että tein oikean valinnan. Vaikka kilpailuviettini onkin laantunut vuosia tullessa mittariin, en usko, että lasersodassa se olisi pysynyt kurissa. Ja en olisi ollut itseeni kovin tyytyväinen, jos en olisi osannut noudattaa monimutkaiselta kuulostaneita sääntöjä ja taktiikoita. Valintani oli siis perustellusti linjasta poikkeava, tunnen itseni melko hyvin. 

Työurallani on tullut vastaan valinnan hetkiä, joissa joku toinen varmasti olisi valinnut toisin. Ja vastaavassa tilanteessa tietääkseni onkin valinnut. Olen esimerkiksi uskonut aina, että omalta paikkakunnalta löytyy oman alan töitä enkä ole lähtenyt toiselle paikkakunnalle työpaikan perässä. Ja uskominen on kannattanut. Olen uskonut, että kova työnteko palkitaan ja yleensä se onkin palkittu, ei tosin aina juuri niin kuin olisin olettanut. Kuten jossain mietelauseessa sanottiin "Tie, jota en halunnut kulkea, veikin minut paikkaan, jossa haluan olla." 

Yksityiselämässäkin on tullut vastaan valinnan hetkiä, joissa joku toinen varmasti olisi valinnut toisin. Olen sanonut liikaa tai jättänyt liian paljon sanomatta. Olen jättänyt asioita tekemättä ja kieltämättä jonkin verran tehnyt sen jälkeen juuri sitä, mitä ei missään nimessä pitäisi - jossitellut. Olen jättänyt osallistumatta koulun lehden toimitukseen pyynnöstä huolimatta, koska olen ollut juuri siirtymässä toiseen kouluun - ja jättänyt näin hyödyntämättä tilaisuuden näyttää kynteni edes hetken ajan. Olen mennyt töihin entiseen opinahjooni lähes heti valmistumiseni jälkeen. Olen ajatellut muiden parasta riskeeraamalla omaa turvallisuuttani.

Vaikka kuinka yritän miettiä, raapia poloista päätäni ja hipsutella harmaita aivosolujani, en käsitä, mistä entinen työkaverini on saanut päähänsä mainita minusta eräässä Facebook -julkaisussaan, jossa piti kertoa postauksen tykkääjästä yksi asia, että olen oman tieni kulkija - mielestäni kun en tehnyt numeroa valinnoistani. Sen myönnän, että jos en pitänyt jostakin asiasta, sanoin siitä varmasti. Ja varmaankin sitten tuolla ensimmäisessä kappaleessa mainitulla äänensävyllä? 

Olen sitkeä. Olen uskollinen. Olen luotettava. Olen luottanut naiivisti ja polttanut näppini. Olen varovainen. Olen rohkea. Olen sisukas. Olen ystävällinen. Olen järjestelmällinen. Ja niin edelleen. Olen jopa edellä kävijä. Olen minä. Omien polkujeni tallaaja.